Cal Garbat

Descripció

Es tracta d’un edifici de quatre grans naus de planta rectangular unides pels extrems formant un conjunt de planta quadrada amb pati central. Tres naus són de planta i dos pisos i una d’un pis. Sobre la porta principal de l’edifici actual hi consta la data de 1902, any en què fou reformada i engrandida. Els murs són arrebossats i pintats de blanc, amb finestrals amples d’arc escarser.

Al costat de la fàbrica, al carrer Llibertat hi ha una sèrie de cases de cós (que daten de 1850) que formen part del projecte industrial originari. Entre elles hi ha Can Fil a l’eixida de la qual es conserva la xemeneia de Cal Garbat que es comunica, per sota terra de la casa, amb l’antiga caldera de vapor de la fàbrica.

Notes històriques

La fàbrica de Cal Garbat fou fundada a la dècada de 1840 per Jaume Vives i Bonamusa (1817-1879), de sobrenom Garbat. Els seus fills, Genís i Anton, la reconvertiren al vapor a l’any 1879, passant-se a anomenar Hijos de J. Vives Bonamusa. L’any 1900 la fàbrica disposava de 76 telers, 12 manuals, manyeria pròpia, tint i blanqueig.
L’empresa constava a l’any 1917 amb el nom de Hijo y Nieta de J. Vives Bonamusa i l’any 1926 amb el nom de Antonio Vives, que cessà a l’any 1930. Entre els anys 1928 i 1936 la firma Baldomero Camps Blavi hi tingué 38 telers.
Després de la guerra civil el Sr. Francisco Canals Cobratera hi instal·là 34 telers, els quals mantingueren la seva activitat fins als anys setanta. L’edifici acollí també, des del 1958, l’empresa Textil Marro, que després esdevindria Vilasar Textil i s’instal·laria al Camí de Mataró.

 

[Text extret del Catàleg del Pla especial del patrimoni arquitectònic i ambiental de Vilassar de Dalt, volum 2, fitxa 88.]

 

Cronologia: Edat Contemporània, 1840

Nivell de protecció: BCIL

 

 

Localització

Carrer Balears

From Address:
or Map

 

 

Bibliografia utilitzada

  • Catàleg del Pla especial del patrimoni arquitectònic i ambiental de Vilassar de Dalt, volum 2, fitxa 88. Descarrega